Ruusufinni, kuivat silmät - ja silmien laserleikkaus

Kävin muutama viikko sitten ihotautilääkärillä näyttämässä kasvoilleni ilmestynyttä erikoista näppylöiden armeijaa. Otsa ja leuka olivat näppylävapaata aluetta, mutta lähes koko poskien alueelle leukaperiin saakka oli ilmestynyt pientä, punoittavaa röpelöä. Yksittäinen näppy ei ollut iso, mutta kun niitä oli paljon, näky ei ollut kaunis. Ehkä vielä pahempaa oli, että kasvoillani oli myös punoittavia, epämääräisen muotoisia laikkuja; ikään kuin ihon pintakerroksen alla olisi ollut tulehdusreaktio käynnissä.

Ihotautilääkäri tutki kasvojeni ihoa mikroskoopilla ja epäili minulla ruusufinniä. Onko suvussa vastaavia oireita? Äidilläni on couperosa-iho ja satunnaisia näppyjä poskipäissä. Selvä peli. Ruusufinni puhkeaa tyypillisesti 30 ikävuoden jälkeen, ja kevään kirkas UV-säteily provosoi sitä entisestään. 

Mieli oli ollut matalalla kukkivan naaman vuoksi, joten olin tyytyväinen, että diagnoosi oireille löytyi ja että siihen pystyttiin määräämään oireiden mukainen hoito (lääkevoide). Normaalitilanteessa maskin käyttö ei ole mukavaa, mutta nyt kyllä pistin sen naamalleni tosi mielelläni, koska se peitti finnit ja läiskät sataprosenttisesti. 

Kuten lukija voi huomata, kirjoitan imperfektissä. Kuten sanottua, sain reseptivoiteen oireiden lievittämiseksi, mutta syystä, jota en itsekään täysin tiedä, päätin yrittää ensin ei-lääkkeellisen hoidon kautta. Vimmatun googletuksen jälkeen päädyin hankkimaan Ruohonjuuresta kotimaista White Swan -merkkistä otsonoitua seesamiöljyä, jonka nettilähteiden mukaan lupailtiin tepsivän nimenomaan ruusufinniin. Ensimmäisen levityskerran jälkeen en huomannut eroa. enkä vielä toisen tai ehkä kolmannenkaan, mutta kuitenkin ihan muutaman päivän kuluessa ihoni oli - maagista kyllä - ottanut huomattavan harppauksen parempaan. Kuten yleisessä tiedossa on, se, että jokin tuote toimii yhdellä, ei tarkoita sitä, että se toimisi toisella, mutta omassa naamataulussani öljy kaikeksi onneksi sai näppylät kuivumaan ja tulehtuneelta näyttävän ihon palautumaan normaalin sävyiseksi. 

Se ihonhoidosta. Nyt lukija varmaan pohtii, miten tämä kaikki liittyy silmien laserleikkaukseen? 

Kun googletin ruusufinnin dignostiikkaa, minulle selvisi, että se aiheuttaa myös silmäoireita - ja osalla potilaista ainoastaan niitä:

"Ruusufinniin eli rosaceaan liittyy usein silmäluomen sisäreunan tulehdus ja sidekalvontulehdus, jopa sarveiskalvon tulehdus. Silmä punoittaa ja on ärtyneen ja kuivan tuntuinen. Toistuvia luomirakkuloita voi esiintyä." (Lähde: Terveyskirjasto)

Satunnaiselle lukijalle tiedoksi, että kävin siis pari kuukautta sitten SMILE-laserleikkauksessa. Tästä syystä olikin mielenkiintoista törmätä seuraavaan:

"Monella ihotaudista kärsivällä on myös silmäoireita kuten luomitulehdusta, näärännäppyjä ja luomirakkuloita. Silmät kuivuvat, ne saattavat tuntua hiekkaisilta tai luomet turpoavat.

Silmien laserkirurgiassa ruusufinnin aiheuttamat kyynelnesteen muutokset ja silmien kuivuus ovat riskejä. Pahimmillaan kuivasilmäisyys voi aiheuttaa sarveiskalvon vaikeita haavaumia ja arpeutumista. Vaikka ruusufinniä sairastavalla olisi vain iho-oireita, laserleikkaus on riski, koska ruusufinnin silmäoireet voivat ilmetä myöhemmin. Moni ruusufinniä tietämättään sairastava saa diagnoosinsa silmälääkärin vastaanotolla." (Lähde: ET-lehti)

Mitäpä siis tuumin, kun sain kuulla, että sairaus, jota en tiennyt sairastavani, on este laserleikkaukselle, joka minulle on juuri tehty? Suoraan sanottuna en juuri mitään. Olin kärsinyt kuivista ja ärtyneistä silmistä jo ennen leikkausta, mutta leikkaava kirurgi ei kuitenkaan nähnyt silmissäni mitään sellaista, mikä estäisi leikkauksen suorittamisen. Oli oireiluni aiheuttaja sitten mikä ruusufinni tai jokin muu, otin tietoisen riskin leikkauttamalla jo ennestään herkät silmät, eikä ruusufinnidiagnoosi muuta asiaa miksikään. Jos silmäoireet joskus pahenevat, on varmaankin mahdotonta sanoa, onko syynä SMILE:ssä silmään tehty 2mm pituinen viilto vai ei. Sen voin ainakin sanoa faktana, että silmieni kuivuminen ei ole pahentunut leikkausta edeltävään aikaan verrattuna, joten näin lyhyellä perspektiivillä en näe, mitä hyötyä olisi ollut jatkaa silmälaseilla rälläämistä. Asiahan voi tietysti vielä muuttua, mutta ainakaan mihinkään akuuttiin katastrofiin en ole itseäni leikkauksella ajanut, enkä sitä peruisi, vaikka voisinkin.

Tämän kirjoituksen tarkoitus on lisätä tietoisuutta ruusufinnin muodostamasta riskistä silmien laserleikkauksen osalta. Noin kymmenen prosenttia aikuisista sairastaa ruusufinniä tai sen lievempää muotoa couperosaa, joten kehotan kaikkia punoittavista poskipäistä tai epämääräisistä näppylöistä (jotka eivät ole aknea) kärsiviä tutustumaan ruusufinnin oireisiin ennen kuin tekevät päätöstä laserleikkauksesta. Eivät silmälääkärit suotta varoittele tästä asiasta, joten jokaisen kannattaa harkita tarkkaan, onko leikkaus sen arvoinen, tai ainakin pohtia eri leikkausmetodien välillä.

P.S. Ironisinta on, että murrosikäisenä ihoni oli kuin vauvan peppu, ei finnin finniä missään - on kai kohtalon ivaa, että näin kypsemmässä iässä pääsee nauttimaan hormonifinneistä ja ihan "aikuisten oikeasta" ihosairaudesta koko rahan edestä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikko SMILE-leikkauksesta - miten toipuminen etenee?

15 kuukautta SMILE-laserleikkauksesta

Ensimmäiset päivät SMILE-leikkauksen jälkeen - laserleikkauksesta toipuminen