Laserleikkaus ja (aurallinen) migreeni

Olen kärsinyt aurallisesta migreenistä jo vuosien ajan. Oma oireiluni keskittyy enemmänkin muuhun kuin päänsärkyyn, kuten ajoittaisiin näköhäiriöihin tai huonoon ja vetämättömään oloon, mutta toki olen saanut osani myös kovasta päänsärystä.

Miettiessäni erilaisia laserleikkaukseen liittyviä riskejä oli yksi niistä riski siitä, että leikkaus pahentaa migreenioireiluani tai aiheuttaa "tavallista" päänsärkyä. Huoli ei ole tuulesta temmattu, sillä uudet silmälasithan tunnetusti voivat aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, etovaa oloa ja niin edelleen. Omassa leikkeuksessani käytettiin eri lukemia kuin minulla oli silmälaseissa tai piilareissa, ja onhan muutos aivoille iso myös siinä mielessä, että enää silmän tarkennus ei tapahdu linssin läpi vaan "sellaisenaan".

Sain esitutkimuksessa käytettävistä laajentavista tipoista krapulaisen olon koko loppupäiväksi, mikä ei ole ihme. Laajentuneen mustuaisen vuoksi kaikki valot näyttivät maailman kirkkaimmilta tähdiltä, ja silmän tarkennuskyky oli muutenkin ihan mitä sattuu. Pystyin vain toivomaan, että leikkaus ei aiheuttaisi samanlaista oloa ainakaan kovin pitkäksi aikaa.

Kuinkas sitten kävikään?

Leikkauksesta on nyt noin kuukausi, ja migreeni ei ole vaivannut oikeastaan ollenkaan. Migreeni ei ole mitenkään ennustettava sairaus, vaan siihen kuuluu parempia ja huonompia kausia, joten en halua hypätä mihinkään johtopäätöksiin, mutta syystä tai toisesta oloni on ollut tämän kuluneen kuukauden ajan normaalia parempi. En pysty ymmärtämään, miksi aivoni eivät ole menneet solmuun, kun yks kaks yllättäen näenkin ihan eri tavalla kuin aikaisemmin, mutta hyvä näin. Olen kuitenkin aina saanut uusista silmälaseista sekä päänsäryn että huimausta, joten oudoltahan tämä tuntuu.

Ei pidä olla ylioptimistinen, koska migreeni voi iskeä kahta kauheampana koska tahansa, mutta ehkäpä korjaamattoman hajataiton leikkaaminen pois ja ylipäätään näköni optimoiminen juuri minun silmilleni sopivaksi on vaikuttanut myös yleisterveyteeni. Useinhan päänsäryistä kärsiville suositellaan näöntarkastusta. joten vaikka silmälaseja käytinkin, ehkä niiden vähän viturallaan olleet vahvuudet ja muut ominaisuudet ovat loppujen lopuksi pahentaneet migreenitaipumustani?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikko SMILE-leikkauksesta - miten toipuminen etenee?

15 kuukautta SMILE-laserleikkauksesta

Ensimmäiset päivät SMILE-leikkauksen jälkeen - laserleikkauksesta toipuminen