Kuukausi SMILE-laserleikkauksesta

Laserleikkauksestani on kulunut nyt reilu kuukausi, Miltä maailma nyt siis näyttää, kun uusien silmien kanssa on elänyt kuukauden päivät?

Hyvä uutinen on, että en voisi olla tyytyväisempi näkööni. Mitään haukankatse-efektiä en tunnista (vaikka näöntutkimuksessa näinkin alimman rivin...), mutta näkö on kyllä tarkka kuin mikä. Olin ennen leikkausta tuuminut, että jos joudun jatkossa käyttämään vaikkapa päätelaseja, sekin olisi lähtötilanteeseen verrattuna valtava edistys - täydellisestä näöstä en uskaltanut edes haaveilla, mutta sellaisen sain.

Näköni vakiintui hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen, ja sumuisuudet ja tarkennushäröt katosivat ehkä viikko-pari leikkauksesta. Aamuisin herätessä on ollut välillä ärsyttävää "sumuverhoefektiä" silmissä, jolloin on joutunut räpyttelemään oikein olan takaa, mutta enää ei ole esiintynyt sitäkään. 

Olen aiemmissa kirjoituksissani käsitellyt kuivasilmäisyyttä useampaan kertaan. Tilanteeni on helpottunut huomattavasti ilmankostuttimen hankkimisen ja lääketippojen lopettamisen myötä, mutta kuivuus on vaivannut silti. Olen lukenut muiden SMILE-leikattujen kokemuksia, joissa he kertovat pystyneensä lopettamaan kosteutustippojen käytön kokonaan ja ollut ihan että "kiva sulle". Nyt oikeastaan viimeisen viikon aikana on kuitenkin käynyt niin, että olen itsekin pystynyt vähentämään tippojen käyttöä huomattavasti, ja silmät tuntuvat silti hyviltä. Vielä en uskalla itseäni tipoista kokonaan vieroittaa, koska niiden käytöllä on kyllä varmasti paljonkin lääketieteellisiä hyötyjä, mutta odotan jännityksellä, miten silmät toimivat pelkällä kyynelnesteellä. Tällä hetkellä merkit ovat kuitenkin lupaavat.

Ennen leikkausta käytin silmien kunnon mittarina, voisinko kuvitella laittavani piilarit päähän. Enää en piilareita tarvitse, mutta miksipä samaa mittaria ei voisi vieläkin käyttää. Ehkä nyt viimeisen viikon aikana silmät ovat ensimmäistä kertaa tuntuneet niin hyvältä, että piilareita voisi kuvitella käyttävänsä. Toisaalta vaikka silmät olisivatkin vähän ärtyneet eikä piilareiden käyttö onnistuisi, ei sillä tietenkään ole väliä, kun voin olla ilman laseja joka tapauksessa.

Toisaalta todella moni tuttavapiirissäni - sellainenkin, joka ei ole koskaan käyttänyt edes silmälaseja - on viime viikkoina valitellut kuivia ja ärtyneitä silmiä. Enpä voi muuta kuin suositella ilmankostuttimen hankintaa itse kullekin.

Tiivistettynä voisin sanoa, että silmäni ovat ainakin tätä kirjoittaessa paremmassa kunnossa kuin ennen leikkausta. Hullua, vai mitä?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Viikko SMILE-leikkauksesta - miten toipuminen etenee?

15 kuukautta SMILE-laserleikkauksesta

Ensimmäiset päivät SMILE-leikkauksen jälkeen - laserleikkauksesta toipuminen